ISO/ PAS 45005:2020 Безопасна работа по време на пандемията COVID-19

На 15 декември Международната организация по стандартизация публикува нов стандартизационен документ под наименованието ISO/PAS 45005:2020 Управление на здравето и безопасността при работа - общи насоки за безопасна работа по време на пандемията от COVID-19.

Докато средният международен стандарт на ISO се нуждае от три години, то публикуваният стандартизационен документ е разработен само за три месеца в отговор на спешността на ситуацията.

На практика, в този стандартизационен документ се обединяват най-добрите международни практики за управление на здравето и безопасността на служителите и заинтересованите страни по време на пандемията COVID-19.

Той е подготвен от експерти от 26 държави от техническия комитет на ISO ISO / TC 283 "Управление на здравето и безопасността при работа" под формата на публично достъпна спецификация (PAS). Този формат позволява документът да бъде актуализиран в сегашния си вид или да бъде превърнат във формален стандарт в зависимост от бъдещия ход на пандемията и появата на нова информация.

Ръководството включва практически препоръки към организациите и работниците за това как да управляват рисковете, свързани с COVID-19 и е подходящо както за организации, които възобновяват дейността си, така и за тези, които са работили през цялото време.

Указанията са общи и приложими за организациите, независимо от естеството на бизнеса, предоставянето на услуги, размера или сложността.

Организациите, използващи ISO 45001, могат да използват този документ, като свържат съответните клаузи с цикъла Plan-Do-Check-Act (PDCA), както е посочено по-долу по следния начин:

 

 

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.

При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.

Вашият коментар

9 мнения за “ISO/ PAS 45005:2020 Безопасна работа по време на пандемията COVID-19”

 1. Браво на вас! Прекрасен екип сте! Винаги навременна и актуална информация! Спестявате ни много време и нерви! Благодарна съм ви! Желая на целия екип преди всичко мнаго, много здраве и успехи през тази и следващите години! Бъдете благословени!!!!!!!

  • Здравейте, не бяхме направили резюме на приложенията, но сега актуализирахме статията и вече можете да се запознаете с тях.
   Пълен текст както на документа, така и на неговите приложения (засега на английски) ще намерите в линка в началото на статията.

 2. Здравейте,
  Оценявам много високо Вашите грижи за нас. Винаги сте ни подали информация с най-бързи темпове и съвети как да се справим с поредното предизвикателство.
  Изключително много съм Ви благодарна.
  Добре, че Ви има.
  Бъдете здрави и продължавайте в същия дух
  С уважение и респект
  Дока Величкова