Примери за злополуки и установени нарушения

Това е видеозапис на темата "Примери за злополуки и установени нарушения" от безплатното обучение за абонати на ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА за 2022-а година.

За всяка от злополуките ще научите какви нарушения е установила Инспекция по труда при разследването и ще видите нашите коментари и съвети за избягване на тези нарушения

Злополука 1: 

Към момента на инцидента персоналът на детска ясла е почиствал помещенията и я е подготвял за прием на деца. Пострадалата, на длъжност „медицинска сестра“, е работила сама, като е била качена върху стол, от който е почиствала прозорец на едно от помещенията.
Колегите й чуват шум и я намират паднала от стола с кръвотечения от главата и носа. Приета е по спешност в болнично заведение, където е оперирана и по-късно умира.

Злополука 2: 

Поради внезапен проливен дъжд автоработилница е била наводнена. Автомонтьор, който в момента е бил в обекта, е влязъл в помещението с машината за баланс на гуми, за да изключи електрозахранването на касов апарат.
Касовият апарат бил захранван чрез удължител, който в двата си края е имал щепсели, а не щепсел и контакт.
В момента на изключване щифтовете на щепсела, който е държал пострадалият, са били под напрежение, в резултат на което той получава удар от ел. ток и по-късно умира.

Злополука 3:

Пострадалият работи на длъжност "Мехатроник" в „Елетромеханичен отдел“ в пивоварно дружество, като в деня на инцидента управлява мотокар без товар в посока към бутилков цех.
Малко преди завой на вътрешно-транспортния път на пивоварната се блъска челно с друг мотокар,  движещ се в обратна посока. Вторият мотокар е също без товар и е управляван от лице на длъжност „водач мотокар“. При удара пострадалият пада на асфалта и си удря левия крак. Откаран е с линейка до ЦСМП, където по-късно е починал, вследствие на травматичен шок, предизвикан от многофрагментно счупване и раздробяване на таза.

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.
При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.

Вашият коментар