Заповед за определяне на отговорно лице за подвижни работни площадки

Нормативно основание: чл. 55, т. 1 от Наредба за безопасната експлоатация и техническия надзор на повдигателни съоръжения (Приета с ПМС № 199 от 10.09.2010 г.)

Чл. 55. Ползвателят на повдигателни съоръжения е длъжен:
1. да определи едно или повече лица, които да отговарят за безопасната експлоатация на съоръженията и да го представляват пред органите за технически надзор; това изискване не се прилага за съоръженията, намиращи се в жилищни сгради;

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.

При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.

Вашият коментар

5 мнения за “Заповед за определяне на отговорно лице за подвижни работни площадки”

 1. Харесвами заповедта, която сте представили,
  като инспектор по технически надзор, аз изисквам от
  собственик и/или позвателя да се включат и лицата с правоспособност които ще работят
  със съответната площадката. В повечето слуаи ПРП са различни по конструкция,
  и за дадено лице с правоспособност работило за даден вид, се налага да бъде изместен на друг, за което му трябва малко обучение. В случай на инцидент и трудова злополука. Освен правоспособност за работа с ПРП, разследващите органи задават въпрос, дали точно с този модел(тип) ПРП може да работи.

  • Благодаря Ви за добрия отзив – особено важен, защото е от представител на орган, който проверява и тази документация.
   Абсолютно сте прав и правилно обръщате внимание, че трябва да има и определени лицата, които ще работят със съответната площадка. И колегите на обърнат внимание :)

   • Здравей Деяна,
    възникна въпрос, че оборудването(конуси, въже с червени флагчета или с червени светлоотразителни елементи лента, ярко оцветена или с успоредни бели и червени ивици) за безопасната работа с ПРП. Лицето назначено по представената заповед твърди, че стоп палките се употребяват само от органите на МВР и използването и от други органи изисква разрешение от МВР. В повечето случаи стабилизирането на ПРП се извършва на платното за движение или на пътното платно което е предпоставка за ПТП.
    Твоето мнение и на колегите какво е? Съгласно НАРЕДБА № 3 ОТ 16 АВГУСТ 2010 Г. за създаване на (ВОБД) при извършване на строителни и монтажни работи (СМР) по пътища и улици, видът и начинът на поставяне на пътна маркировка, пътни знаци, пътни светофари и други средства за сигнализация никъде не посочено, че стоп палката се използва само от органите на МВР и разрешение от същото министерство за използване от други органи.

    • Забраната на чл. 151, ал. 5 от Закона за МВР звучи по следния начин:
     „Забранява се на лица, неоправомощени със закон, да използват униформено облекло, символи и отличителни знаци, полицейски лампи, маскировъчни качулки или надписи, въведени за структурите на МВР и показващи принадлежност към тях.“

     Забранено е да се използва стоп-палка образец Ц8, която е с надпис МВР, но няма забрана да се използва обикновена стоп палка.

     • Деяна благодаря за отговорът. Т.е. лицата участващи в манипулиране с ПРП могат да използват стоп палка (обикновенна) без надпис МВР, за предотвратяване на ПТП или трудова злополука, паралелно със средствата с които е оборудвана площадката.