Справяне със стреса при работа – ръководство за работещите

Оригинал: Tackling work-related stress - Guide for employees. HSE (Health & Safety Executive)

Може би сте виждали ръководството “Справяне със стреса при работа: Ръководство за ръководители за подобряване здравето и благополучието на работещите”. Това ръководство е предназначено за Вашия ръководител, който е задължен да осигури условия за защита на Вашето здраве от стреса при работа. По-специално, той трябва:

 • Да оцени риска за Вашето здраве от стреса при работа.
 • Да приложи мерки за елиминиране (или когато това е невъзможно, за намаляване) на този риск.
 • Да се консултира лично с Вас, чрез профсъюза или друг представител за промените на работното място или организационните промени, които биха могли да повлияят Вашето здраве и безопасност.

Тази брошура съдържа информация за това какво Вие можете да направите, за да помогнете на Вашия ръководител.

Помнете: стресът не е слабост. Вашият работодател е задължен да опазва здравето и безопасността Ви при работа. Добрият работодател ще оцени всички предложения, които имате за намаляване на стреса на работното място. Стресът при работа е симптом за съществуващ проблем в организацията, а не на индивидуална слабост.

Какво представлява стресът при работа?

Стресът е неблагоприятна реакция към изключително голямо натоварване или високи изисквания. Той може да бъде причинен както от проблеми на работното място, така и от ситуации извън работата. Тази брошура разглежда стреса при работа: т.е. стрес, който се появява или влошава от работата. Стресът при работа не е заболяване, но може да повлияе неблагоприятно здравето и благополучието, особено ако е продължителен или с голяма интензивност. Например:

Физически проблеми:
- сърдечни заболявания;
- болки в гърба, стомашно-чревни заболявания и др.;

Психологични проблеми:
- тревожност и депресия.

Вие не сте единственият, който се чувства много или извънредно много стресиран. В страната като цяло, поне един от петима души се чувства така. От особена важност за справяне със стреса при работа е партньорството между Вас, Вашия ръководител и работодател, партньорство, основано на честност и доверие.

Какво можете да направите на работното си място?

Можете да помогнете :

 • Давайки своя принос в управлението на стреса на работното място- разговори с Вашия работодател, споделяне на съществуващите проблеми. Ако чувствате, че не можете да говорите директно с работодателя или ръководителя си, помолете профсъюза или друг представител на работещите да постави проблема пред ръководството от Ваше име.
 • Да подкрепите колегите си, ако те се чувстват стресирани на работното си място. Окуражете ги да разговарят с ръководителя си, профсъюза или друг представител на работещите.
 • Да потърсите помощ от консултантите на работодателя Ви или службата за подпомагане на работниците (ако има такива).
 • Да се обърнете към личния си лекар, ако имате проблеми със здравето.
 • Да обсъдите с ръководителя си възможностите за промяна на Вашата работа, отчитайки Вашите и на колегите нужди и потребности с оглед намаляване на стреса на работното място.
 • Да се опитате да насочите енергията си за решаването на проблема, вместо само да се безпокоите за него. Помислете и обсъдете с работодателя си какви промени могат да бъдат направени.

Какво можете да направите извън работното си място?

Тези съвети няма да предотвратят стреса при работа, но могат да Ви помогнат да се чувствате добре и успешно да справяте с проблемите си. Можете:

 • Да се храните здравословно.
 • Да спрете да пушите – пушенето влияе неблагоприятно върху вашето здраве, дори ако мислите, че цигарите Ви успокояват.
 • Да намалите консумацията на алкохол, тъй като алкохола няма да Ви помогне да разрешите проблема.
 • Да намалите приема на кофеин – кафето, чаят и някои безалкохолни напитки (например кока кола) могат да Ви направят по-нервни.
 • Да бъдете физически активен – това ще Ви стимулира и даде повече енергия.
 • Да използвате техники за релаксация – някои считат, че това помага за намаляване на напрежението.
 • Да споделите със семейството си или с приятели това, което чувствате – те може би могат да Ви помогнат и да Ви дадат подкрепата, от която имате нужда.

Какво да се прави след заболяване, свързано със стрес?

Ако сте били в отпуск по болест поради заболяване, свързано със стрес, поговорете за това с работодателя си. Опишете как се чувствате, обяснете причините за това състояние и какво бихте искали да предприемете. Ако имате притеснения и чувствате, че не можете сами да направите това, вземете със себе си някой колега.

Тази страница е част от безплатната зона на ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА

Какво ви осигурява абонаментът?

Над 150 образци на фирмени документи по здравословни и безопасни условия на труд
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 40 процедури с указания за изпълнение на нормативни изисквания по ЗБУТ
Над 30 часа видеозаписи от обучения и събития по ЗБУТ
3 безплатни обучения за годишни абонати

Абонирай се и получи достъп до ресурси, с които ще спестиш време и нерви

ИСКАМ АБОНАМЕНТ

Вашият коментар