Определяне на места за трудоустрояване

Определяне на места за трудоустрояване - обща рамка

Нормативните актове поставят изисквания за определяне на два вида места за трудоустрояване:

 • места за трудоустрояване на лица с намалена работоспособност
 • места за трудоустрояване на на бременни работнички или служителки и на работнички или служителки-кърмачки

Съгласно чл.315, ал. 1 на Кодекса на труда "Работодателят с повече от 50 работници и служители е длъжен да определя ежегодно работни места, подходящи за трудоустрояване от 4 до 10 процента от общия брой на работниците и служителите в зависимост от икономическата дейност."

Внимание: Изискването за определяне на половината от тези места за лица с трайни увреждания е отменено от 01.01.2019 г.! 

 

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.

При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.

Вашият коментар

8 мнения за “Определяне на места за трудоустрояване”

 1. Здравейте, определени са работни места, подходящи за хора с трайни увреждания през месец януари, но през м.март едно от лицата по свое желание напуска. Трябва ли да се изготви нов протокол с нови места, или мястото остава, като не заето. На мястото ще бъде назначен нов служител, който не е с трайни увреждания ?

  • Здравейте, госпожо Божилова,

   Задавате въпроса към процедурата по чл. 315 КТ, но пишете за хора с трайни увреждания, което малко ме обърква кое от двете имате предвид.

   Ако става въпрос за квотата за хора с трайни увреждания, този въпрос го разгледажме в процедурата тук: https://zbut.eu/specialna-zakrila/kvota-za-hora-s-trajni-uvrezhdaniya/#napuskane

   Ако става въпрос за напуснало лице от списъка с места за трудоустояване, то не е необходимо да правите нов протокол, просто мястото остава като незаето.

 2. Здравейте,

  При изготвянето на списъка за трудоустрояване, в примерния е посочено “работно място/длъжност”. Да се разбира ли под “работно място” конкретен обект (ако Компанията разполага с различни клонове) или е достатъчно да се запише просто позицията, без уточнения. Аз лично разбирам “работно място” в териоториален смисъл, но теоретично, това би усложнило нещата.
  Поздрави и благодаря!

  • Здравейте,
   Определенията за работно място са различни в Кодекса на труда и в Наредба 7/1999 г.
   Когато е във връзка със ЗБУТ е доста обтекаемо, но когато в изпълнение на изисквания на КТ е по-конкретно:

   “Работно място” е помещение, цех, стая, нахождение на машина, съоръжение или друго подобно териториално определено място в предприятието, където работникът или служителят по указание на работодателя полага труда си в изпълнение на задълженията по трудовото правоотношение…

   Като се има предвид, че с този документ се изпълняват изисквания на КТ, в които изрично се казва, че се определят “работни места”, то моето мнение е, че трябва да се посочи по-конкретното мястото (в кой клон е).

   Все пак, трябва да кажа, че до момента не сме имали сигнали за забележки от контролни органи, ако е само вписана длъжност без конкретики.

   Начинът, по който е написано, обаче, може да бъде важен, ако получите решение на ТЕЛК с предписание за преместване.

 3. Здравейте !
  Имам следният казус.
  Лице с решение на ТЕЛК с ТНР 100% и с чужда помощ.
  диагнозата е катаракта на двете очи и се нуждае от оперативно лечение.

  Може ли да продължи да работи, като “птицегледач”?
  Работодателят е съгласен да го остави на работа и да му осигури всичко необходимо , но има ли право да има работник, който работи с чужда помощ?
  Влиза в противоречие с нормативните изисквания?

  • Здравейте, госпожо Димитрова,
   Здравният орган (в конкретния случай – ТЕЛК) дава предписание относно това дали лицето може или не може да работи на същата длъжност. Би трябвало да го има като запис в решението на ТЕЛК.
   Ако има предписание, работодателят е длъжен да се съобрази с него. Ако пише, че може да продължи да работи на същата длъжност, съответно работодателят има задължението да приложи (ако е необходимо) мерки за облекчаване на работата в съответствие с противопоказанията и да го остави на същата длъжност.
   Ако пише, че не може да работи, работодателят трябва да го премести на подходяща работа. В този случай, ако иска да го остави на същото работно място, работодателят може да обжалва или просто да подаде запитване до ТЕЛК с искане за становище дали при определени описани мерки за облекчаване на работата все пак лицето не може да остане на същата длъжност.
   Има и трети вариант – да пише “Според квалификацията и възможностите си” – това означава, че лицето може да бъде оставено на работа на същото работно място.
   Ако няма никакво предписание (по принцип ТЕЛК е длъжен да го направи, но понякога “забравят”), то работодателят трябва да подаде запитване с искане за становище.
   Ако желаете, свържете се с нас по имейл (d.ilieva@otgovori.info) или телефон 0889 319 568, за да уточним конкретния случай и да Ви помогнем.

    • Здравейте, господин Панов,

     Назначените лица по Закона за МВР могат да бъдат по служебно правоотношение или по трудово правоотношение (чл. 142, ал. 1).

     В тази връзка изискванията на Кодекса на труда и Наредба за трудоустрояването са приложими за лицата, назначени по трудово правоотношение.

     Спрямо техния брой се определят 4% за трудоустрояване (съгласно Наредба № РД-07-1 от 2 февруари 2012 г. за определяне на работните места, подходящи за трудоустрояване на лица с намалена работоспособност – Държавно управление, код по КИД 2008: 84)