Наказателно дело съвместено с граждански иск при трудова злополука

Делото е от 06.06.2017, в което се разглежда наказателно обвинение срещу двама подсъдими за извършено престъпление по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс (причиняване на смърт) и граждански иск от С.К.А. срещу подс. К.И.Ц., за заплащане на сумата от 30 000 лв. (тридесет хиляди лева), представляващи обезщетение за неимуществени вреди вследствие на смъртта на сина й И. Г.А., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 12.10.2011 г. до окончателното й заплащане.

Подсъдимият К.И.Ц. (по-нататък се упоменава като Ц.) е управител и технически ръководител на транспортна дейност, осъществявана от фирма „В." ЕООД, гр. С.

Подсъдимият Л.И.Д. (по-нататък се упоменава като Д.) е технически работник в „Е.” ООД С.

Злополуката

Подсъдимият К.И.Ц. бил управител и едноличен собственик на капитала на „В." ЕООД - гр. С., като основната дейност на дружеството включвала извършване на автомобилен транспорт на товари, за което дружеството имало издаден лиценз.

Той извършва началните и периодичните инструктажи на работниците и служителите във „В." ЕООД - гр. С., както и контролът върху тяхната работа явявайки се и технически ръководител на транспортната дейност, осъществявана от дружеството.

Към 12.10.2011 г. дружеството било собственик на товарен автомобил - седлови влекач марка „Скания Р 124-420" . Пострадалият бил правоспособен шофьор на МПС.

В началото на месец октомври 2011 г. управителят и пострадалият провели няколко разговора с цел последният да започне работа в посоченото дружество като шофьор на товарен автомобил.

Докато обмислял отправеното му предложение за работа, пострадалият заедно с други шофьори били изпратени от управителя за товарене с дърва до АМ „Тракия" в близост до базата на „Пътно управление"***.

Пострадалият паркирал товарния автомобил Скания зад други товарни автомобили. Валял дъжд и по тази причина товаренето на камионите с дърва се отложило за следващия ден.

Този материал е от специализираното съдържание на информационната система ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА.

До него имат достъп само абонатите на системата!

Освен с достъп до тази статия те разполагат още и с:

? Процедури по организация на дейностите по ЗБУТ (стъпка по стъпка).

? Образци на фирмени документи по безопасност и здраве при работа.

? Ръководства с добри практики.

? Презентационни и обучителни материали.

? Достъп до специален раздел за опасни химични вещества и смеси.

? Процедурите и образците са специално разработени от нас!

? Да не забравяме и нашата специална услуга - анализ на промени в нормативните изисквания и уведомяване за необходимите стъпки по прилагането им!

Спести време с експертна информация и практики, които можеш да приложиш веднага!

Направете своя абонамент

За абонати: влезте в системата. Ако все още виждате това съобщение, най-вероятно абонаментът Ви е изтекъл, подновете го от тук.

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.
При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.