Ръководство за безопасна употреба и поддръжка на дървени палети

Палетите са тежки, така че когато възникнат инциденти, вероятността от по-сериозни последствия е повишена. Съгласно данни на Health and Safety Executive падащите палети са причинили редица фатални инциденти, но рисковете, произтичащи от падащи палети, често не се оценяват напълно. Повечето злополуки могат да бъдат предотвратени чрез разработване и спазване на безопасни работни практики.

Палетите се явяват част от оборудването, което се използва за складиране и при товарно-разтоварни работи и при използването им е необходимо да се спазват нормативните изисквания, които казват, че е забранено използването на неизправни палети (Наредба № 12 от 30.12.2005 г. за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при извършване на товарно-разтоварни работи, Приложение № 6 към чл. 12, т. 6, Общи изисквания, т. 2).

За да осигурим изпълнението на това изискване е необходимо както да извършваме регулярни проверки и инспекции на използваните палети, така и да въведем правила и обучим работещите за начините, по които трябва да се работи с палетите, така че да се намали вероятността от повреда и инциденти.

На първо място, нашата оценка на риска трябва да обхваща опасностите и рисковете от използването и подреждането на палети на работното място. Тя трябва да включва не само рисковете за служителите, но и всички други застрашени, например посетители или контрактори, които могат да имат достъп до работните места.

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.

При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.

Вашият коментар

2 мнения за “Ръководство за безопасна употреба и поддръжка на дървени палети”

 1. Здравей Деяна,

  Благодаря за поредния полезен материал.
  Аз веднага ще го използвам за подобряване на процеса на осигуряване на безопасна употреба на палета.

  Успешен ден

  • Радвам се, че ще е полезен.
   Всъщност ще използвам момента да призова колегите да пишат тук или и на имейл за какво биха искали да подготвим подобен материал.