ДВ, бр.98 от 17.11: Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Важно за работодатели.

С Указ № 235 от 10.11.2020 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците.

Две от измененията и допълненията са важни за работодателите.

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.
При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.

Вашият коментар

3 мнения за “ДВ, бр.98 от 17.11: Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Важно за работодатели.”

 1. Здравейте, предписанията от РЗИ за карантина са от дата на теста – за брой дни съответно – 14 и 10 (поне към настоящия момент).
  Не се гледа от кога лицата са се само-изолирали.
  На практика е важно да има добра комуникация между работодател и работник и да се оправят чрез документи отсъствията в подходящ момент. Все пак е добра възможност лицата, които са здрави да имат възможност да работят дистанционно.

 2. Здравейте!
  По повод на декларацията, която трябва да попълни контактното лице, имам няколко въпроса:
  1.Кога контактното лице трябва да попълни декларацията и по какъв начин да я предаде на работодателя, при положение, че трябва да бъде под карантина от първия ден на положителния тест?
  2. Контактното лице трябва да декларира, че има предписание от РЗИ и да посочи начална и крайна дата на предписанието.
  Тук ще Ви опиша моят личен опит. Направени PCR тестове в нелицензирна лаборатория на 30.10.2020 г. Резултат – положителен(за мен и дъщеря ми), отрицателен за съпруга ми(тоест той е контактното лице). Пробите ни са изпратени в Национална лаборатория и те потвърждават резултатите на 01.11.2020г.
  На 02.11.2020г., ми се обаждат по телефона от РЗИ и ми съобщават, че имаме положителни проби и съответно отрицателна на съпруга ми – от 01.11.2020г. и трябва да се изолираме. Аз им обясних, че тези резултати са от 30.10.2020 г. и ние сме се изолирали на два различни адреса. Представител на РЗИ ни донесе предписания на 07.11.2020г, в които пише, че PCR тестовете са от 31.10.2020 г. и съответно карантините са от 31.10.2020 г. до 13.11.2020 г и от 31.10.2020 г. до 09.11.2020 г. – за контактното лице.
  Тук изниква въпроса кога и какво се попълва в тази декларация.

  • Здравейте,
   Задавате въпроси, на които трудно бих могла аз или д-р Евстатиева да отговорим, защото не ние определяме правилата, които са в противоречие с други правила.
   По първия въпрос: Няма изискване за формата на декларацията и за начина на предаване към работодателя. Би могло декларацията да се изпрати по имейл.
   По втория въпрос – знаем, че предписанията на РЗИ понякога се връчват с доста голямо закъснение (знаят го и законотворците). Остава да се разчита на устното съобщение от РЗИ, в което се указва от кога до кога е карантината и това да бъде посочено в декларацията.
   Тъй като проблемът не е в работещия, а в системата, то ако например в декларацията е посочено, че карантината е до 10-то число, а после се окаже, че е до 9-то – работещият може отново по телефон или имейл да уведоми своя работодател за това.