ДВ, бр. 60 от 7.7.2020: Закон за движение по пътищата. Движение на електрически тротинетки, сегуей и подобни.

С преходните и заключителни разпоредби на Закона за автомобилните превози бяха направени изменения и в Закона за движение по пътищата, с които се регламентират правилата за движение на електрическите тротинетки, електрическите велосипеди, сегуей и подобни. Има и някои други изменения, които може да видите в края на уведомлението.

Официалните термини са:

„Индивидуално електрическо превозно средство“ (заб. ZBUT.EU: например електрически тротинетки и електрически велосипеди) е пътно превозно средство, оборудвано с електрически двигател/и и максимална конструктивна скорост, надвишаваща 6 km/h, без или със място за сядане с височина на точка R (референтна точка на седене), ненадвишаваща 540 mm, когато превозното средство е с не повече от две колела или с височина на точка R, ненадвишаваща 400 mm, когато превозното средство е с три или повече колела, със собствена маса до 50 kg. Не са индивидуални електрически превозни средства инвалидните колички, обслужващи лица с увреждания.

„Самобалансиращо се превозно средство“ (заб. ZBUT.EU: например сегуей, ховърборд и подобни) е превозно средство с едно колело или с две успоредно разположени колела, задвижвано от двигател, чиято максимална конструктивна скорост не надвишава 25 km/h, за което е характерно присъщо нестабилно равновесие и което се нуждае от спомагателна контролна система, за да се поддържа в равновесие.“.


Пълният анализ на измененията е достъпен само за абонати на ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА.

Стани част от стотиците абонати

Получи бърз достъп до експертна информация и документи, които можеш да приложиш веднага! Бъди винаги в час с актуалните нормативни изисквания!

Пълен достъп до всички ресурси

 • Нормативна база
 • Процедури по организация на дейностите по ЗБУТ и образци на фирмени документи (споделен от нас опит).
 • Ръководства с добри практики.
 • Презентационни и обучителни материали.
 • Достъп до специален раздел за опасни химични вещества и смеси.
 • Единствена по рода си услуга - анализ на промени в нормативните изисквания и уведомяване за необходимите стъпки по прилагането им!

ИСКАМ АБОНАМЕНТ

Вашият коментар

2 мнения за “ДВ, бр. 60 от 7.7.2020: Закон за движение по пътищата. Движение на електрически тротинетки, сегуей и подобни.”

 1. „Чл. 80а.
  5. да ползва каска, ако е на възраст до 18 години.“
  След 18 години се предполага, че главите на управляващите тези превозни средства са закоравели и не им е нужна каска ли? ;)

  • Честно казано, и след 18-годишна възраст ударът на глават може да има фатални последици.
   Но ,все пак, подрастващите имат нужда от по-голяма защита по няколко причини:
   – организмът (в т.ч. и костите) все още расте – спирането на растежа е около 21-годишна възраст
   – травма на главата при подрастващите по-често е причина за инвалидизация или смърт
   – равновесният апарат все още не се е развил напълно и се очакват по-чести падания
   – и не на последно място – младежите са по-склонни да поемат повече рискове:)