Внимание: Тази инструкция е типова или изготвена и предоставена от колега.
Възможно е да съдържа неточности или да не съответства на Вашите условия на работа. Използвайте само като отправна точка. Zbut.Eu не носи отговорност при неправилно използване.

Правила за безопасност при работа с малогабаритен трактор

ВАЖНО: Тази инструкция е изготвена и споделена от колега и се публикува БЕЗПЛАТНО във вида, в който е предоставена.
Възможно е инструкцията да не съответства точно на Вашите условия на работа!
Zbut.Eu не носи отговорност при неправилно използване.

1. Познавайте трактора си, прикачните съоръжения и как работят те. Прочетете и разберете инструкциите за експлоатация преди да започнете работа с техниката. Също така, поддържайте техниката си в добро състояние.

2. Използвайте защитен рол-бар при трактори без кабина и колани. Ако Вашият трактор има рол-бар, сгъвайте го, само ако е абсолютно необходимо, и го разгънете и закопчайте веднага след това. Не слагайте защитен колан, ако системата е сгъната. Повечето нещастни случаи с трактори се причиняват от преобръщания.

3. Запознайте се добре с работния си терен - първо обходете района, за да сте сигурни и карайте внимателно. Бъдете особено предпазливи на склонове, винаги намалявайте скоростта при завои и избягвайте магистрали, когато е възможно.

4. Никога не стартирайте двигателя в затворен навес или гараж. Отработените газове съдържат въглероден окис, който е безцветен, без миризма - и смъртоносен.

5. Винаги поддържайте ВОМ-а си подходящо защитен. Придобийте навика да обикаляте трактора си и прикачния инвентар – никога не ходете върху, през или между трактора и инвентара, особено ако някое от устройствата работи. ВOM-ът се върти с достатъчно голяма скорост и сила, за да Ви убие.

6. Дръжте прикачния инвентар ниско на навесната система или на теглича. В противен случай, тракторът Ви може да отскочи назад.

7. Никога не слизайте от движещ се трактор, нито го оставяйте с работещ двигател.Загасяйте го, преди да излезете. Един трактор-беглец може да бъде изключително опасен.

8. Никога не зареждайте с гориво, докато двигателят работи или е горещ.
Освен това, не добавяйте към радиатора охлаждаща течност, докато двигателят е горещ, горещата охлаждащата течност може да изригне и да Ви изгори.

9. Винаги дръжте децата на разстояние от Вашия трактор и неговия инвентар.
Тракторите и тяхната работа обикновено са привлекателни за децата, но те не са детска играчка. Не забравяйте, че разочарованието на детето е мимолетно, докато споменът за неговата или нейната телесна повреда или смърт, причинена от каране на трактор с Вас, или от прекалената близост, ще трае цял живот.

10. Никога не бързайте и не рискувайте с каквото и да било, свързано с трактора..
Помислете за безопасността на първо място, след това отделете време и да го направете по правилния начин.

Тази страница е част от безплатната зона на ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА

Какво ви осигурява абонаментът?

Над 150 образци на фирмени документи по здравословни и безопасни условия на труд
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 40 процедури с указания за изпълнение на нормативни изисквания по ЗБУТ
Над 30 часа видеозаписи от обучения и събития по ЗБУТ
3 безплатни обучения за годишни абонати

Абонирай се и получи достъп до ресурси, с които ще спестиш време и нерви

ИСКАМ АБОНАМЕНТ

Вашият коментар