Внимание: Тази инструкция е типова или изготвена и предоставена от колега.
Възможно е да съдържа неточности или да не съответства на Вашите условия на работа. Използвайте само като отправна точка. Zbut.Eu не носи отговорност при неправилно използване.
Тази инструкция е изготвена и споделена от колега

Инструкция за безопасна работа като сервитьор или барман

1. На работа като сервитьор или барман се допускат само работници, преминали съответната подготовка, притежаващи съответната квалификация и спазващи установените правила на Правилника на вътрешния ред.

2. Абсолютно се забранява да започне работа сервитьор или барман в лошо здравословно състояние,под влиянието на алкохол и силно упойващи средства(наркотици).

3. По време на работа сервитьора или бармана трябва да се държат вежливо с гостите на заведението.

4. Задължително е всеки сервитьор или барман да познава евакуационния план на заведението при бедствия и аварии и при настъпване на ситуация по най-бърз начин да изведат гостите на заведението на безопасно място.

5. При сервиране на горещи ястия и напитки сервитьорът или барманът трябва да пази гостите от заливане ,което може да доведе до изгаряния.

6. При миене на чаши и посуда барманът не трябва да си отвлича вниманието,за да не се получи счупване на чашата или посудата,което води до порязване или нараняване.

7. При работа на бармана с апарати за бира и безалкохолни напитки,бутилката с въглероден диоксид (СО2) трябва да бъде стабилно закрепена на пода и застопорена към стената с планка или синджир.

8. Преди започване на работа барманът трябва да провери редуцир-вентилите на апарата и ако същите не работят- да не започва работа, докато не се отстрани повредата.

9. Бутилките с СО2 не трябва да са в близост до нагревателни уреди и не трябва да се удря по тях.

10. След приключване на работа сервитьорът или барманът е длъжен да изключи ел.захранването на уредите и помещението, като остави само дежурното осветление.

Тази страница е част от безплатната зона на ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА

Какво ви осигурява абонаментът?

Над 150 образци на фирмени документи по здравословни и безопасни условия на труд
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 40 процедури с указания за изпълнение на нормативни изисквания по ЗБУТ
Над 30 часа видеозаписи от обучения и събития по ЗБУТ
3 безплатни обучения за годишни абонати

Абонирай се и получи достъп до ресурси, с които ще спестиш време и нерви

ИСКАМ АБОНАМЕНТ

Вашият коментар

2 мнения за “Дейности/ Сервитьор и барман *”

  1. Имам един въпрос . Един работодател длъжен ли е да показва или да изкара от принтер бележка на за оборот на сервитьор . Защото получавайки хвърчащи бележки лично писани от нея с оборот тя ми заяви , че не била длъжна да ми показва оборота .. и всъщност ни краде от бакшиша … Има ли право или не

    • Здравейте, госпожо Янчева,
      За съжаление не мога да отговоря на този въпроси, тъй като не е свързан със здравословни и безопасни условия на труд, а дори и с трудови правоотношения.
      Иначе, чисто човешки и мислейки логично, за мен е нормално да се показват истински документи, от които е видно какъв е оборота или по-точно каква сума трябва да има в касата в резултат от работата на сервитьора, защото, ако се по-малко, то той би дължал сума.