Ръководство за правилно документиране на инструктажите

В това ръководство сме събрали нашият опит от стотици одити и обучения по здраве и безопасност, споделена от колеги инспеционна практика и преглед на съдебната практика.

На първо място, обаче, за да има правилно документиране, е необходимо да има и правилно разбиране на целите на всеки един от видовете инструктажи и да се осъзнава, че

“Инструктажната книга е документ и важно доказателство в случай на трудови злополуки.”

Някои от правилата, които ще упоменем тук са разбираеми, а за други често ни питат "къде го пише" или "какъв е проблема", "защо" и т.н.

Необходимо е да спазваме указанията в антетките на задължителния образец и да попълваме книгите така, че еднозначно да потвърдят, че даден инструктаж е проведен тогава, когато е трябвало да бъде проведен.

Ще се опитаме и да обясним логиката на всяко правило.

Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ↓

📑  Ако искате да знаете всичко за организацията и необходимата документация при провеждане на инструктажи, то за това ще Ви помогне нашето пълно ръководство за организация на инструктажите с образци на необходимите фирмени документи.

📙 Вижте всичко налично в ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА за инструктажи и обучения (процедури, образци, презентации, видеа...)

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.

При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.

Вашият коментар

8 мнения за “Ръководство за правилно документиране на инструктажите”

 1. Здравейте,
  Имам следния въпрос: Работа на кариера, при назначаване провеждаме начален инструктаж, след това на работно място, периодичен и всекидневни ежедневен. Необходимо ли е веднага след назначаването на даден служител при вписване на начален иструктаж, който го водим два дни и през това време да се води и ежедневен или след това?

  • Здравейте, госпожо Андреева,
   Личното ми мнение е, че не е небходим ежедневен инструктаж за дните, в които се провежда началния инструктаж, тъй като в тези дни човекът въобще не е достигнал до работното си място и не извършва дейности, за които се изисква ежедневен инструктаж.

 2. Здравейте,
  ще имаме 4 работника на строителната площадка за определен период от време, които са на трудов договор с друга строителна фирма. Какъв договор трябва да сключим с тази фирма и какви документи трябва да подпишем ние и съответно работниците.Може ли някаква съвсем применрна бланка.
  Предварително благодаря за съдействието!

  • Здравейте,
   Договорът с фирмата може да бъде за възлагане на работа като изпълнител (подизпълнител).
   По отношение на безопасността е необходимо да имате т. нар. споразумение по чл. 18 от ЗЗБУТ:
   Вижте пример тук: https://zbut.eu/biblioteka/templates/sporazumenie-po-chl-18-stroiteli/

   На работниците трябва да бъде направен начален инструктаж за площадката като лица от външни фирми, а след това подлежат на ежедневен инструктаж – ако правилно разбирам ситуацията, препоръчително е да се прави от техническия ръководител.

 3. Въпрос от г-н Цветан Николов:
  “Въпросът ми е относно попълването на колона №3/цех, звено, отдел, участък/ в книгата за начален инструктаж при инструктиране на лица от външни фирми. Името на обекта/отдела, на който са изпратени ли се записва или на отдела/фирмата от която идват?”

  Отговор:
  При инструктаж на лица от външни фирми в тази колона вписвайте името на фирмата, от която са работниците.

 4. Здравейте,
  Би могло началния инструктаж да се проведе в един и същ ден с извънреден инструктаж. Например, ако има трудова злополука и заповед, с която се изисква да се проведе извънреден инструктаж на всички работещи, то след началния инструктаж, на новопостъпилия може да се проведе и извънреден инструктаж.
  Може в конкретната заповед за провеждане на извънредния инструктаж да се посочи, че новопостъпили се запознават с информацията (темата) на този инструктаж при началния или по време на инструктажа на работното място и тогава няма да е необходимо да го документирате отделно.

  Извънредният инструктаж се прави при настъпване на определени обстоятелства, описани в чл. 16 на Наредба РД-07-2/16.12.2009 г. , т.е. той няма периодичност. Може да се наложи в два последователни дни, а може и цяла година да не се наложи да се прави.

  Ако желаете да уточним конкретната ситуация, не се колебайте да се свържете с мен на тел. 0889 319 568

 5. Здравейте, имам въпрос относно извънредния инструктаж на новопостъпил служител. Може ли да съвпада в началния инструктаж или ако не, то кога трябва да се направи. Също така,на колко време трябва да се прави извънреден инструктаж. Благодаря!