Комплекс разтягащи упражнения – грижа за гърба

Когато извършваме обучения за ръчна работа с тежести или ЗБУТ и ергономия в офиси винаги завършваме с това, че ние сами за себе си можем да направим много. В зависимост от времето правим заедно някои от упражненията или само ги показваме. Често колегите ни молят да изпратим комплексите за да могат да ги прилагат или разпространяват. Затова и решихме да подготвим това ръководство.

УВОД

Мускулите са създадени да се движат. Тяхното движение е да се свиват и разпускат. Колкото, обаче, по-дълго седим или стоим без особени движения, толкова мускулите започват да се свиват, но след това не се разпускат напълно. Постепенно някои от мускулните влакна остават в свито положение.

Това води до намаляване на обема на движение на мускулите и намалява тяхната еластичност. Появяват се болките във врата, раменния пояс, кръста, дупето, коленете и глезените. Намалява и подвижността на ставите.

Можем ли да върнем еластичността и подвижността на мускулите си?

Да, можем. Начинът е лесен и е свързан с разтягане на мускулите. Достатъчно е да ги разтегнем и задържаме в разтегнато положение.

Подбрали сме няколко разтягащи упражнения и сме ги изпитали (и продължаваме да ги изпитваме), които могат да се правят по време на работа и в къщи. Достатъчно е да се отделят по 30 минути общо на ден и мускулите отново ще станат млади.

Само да ви предупредим - няма да стане веднага. Трябва да се въоръжите с търпение и постоянство и да правите тези упражнения всеки ден. Разделили сме упражненията в три части:

  • Първата част - поне един път на работа всеки ден.
  • Първата и втората част заедно - поне един път на ден, вкъщи, преди лягане и отново всеки ден.
  • Третата част- всяка сутрин преди ставане от леглото.

 

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.

При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.