Заповед за изпълнение на мерки за превенция на риска от разпространение на COVID-19

Съгласно Заповед № РД 01-219/02.04.2020 год. на Министъра на труда и социалната политика, до отмяната на извънредното положение работодателите са задължени да прилагат мерки за превенция на риска от разпространение на COVID-19 в съответствие с вида и характера на дейността им. В заповедта е описан и минимума от мерките, за които контролът е възложен на Главна инспекция по труда.

Заповед № РД 01-219/02.04.2020 г. изисква изпълнението на мерките да се обсъдят в Комитетите/Групите по условия на труд в предприятията, а в предприятията с по-малко от 5 работещи – с всички работници и служители - вижте примерен протокол.

Тази примерна заповед е оформена по начин, който да въведе описаните мерки или да осигури контрол за изпълнението им, ако вече са били въведени въз основа на заповедта на Министъра на здравеопазването за противоепидемичните мерки. С нея се въвежда и обсъждането на мерките в КУТ/ГУТ.

Пълната статия е достъпна само за абонати на ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА. Абонирай се и получи достъп.

Стани част от стотиците абонати

Получи бърз достъп до експертна информация и документи, които можеш да приложиш веднага! Бъди винаги в час с актуалните нормативни изисквания!

НАЙ-ЧЕСТО ПОРЪЧВАН АБОНАМЕНТ:

Пълен достъп до всички ресурси за 12 месеца

 • Нормативна база
 • Процедури по организация на дейностите по ЗБУТ и образци на фирмени документи (споделен от нас опит).
 • Ръководства с добри практики.
 • Презентационни и обучителни материали.
 • Достъп до специален раздел за опасни химични вещества и смеси.
 • Единствена по рода си услуга - анализ на промени в нормативните изисквания и уведомяване за необходимите стъпки по прилагането им!

СТАНИ АБОНАТ

или

ВИЖ И ДРУГИТЕ НИ АБОНАМЕНТНИ ПЛАНОВЕ

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.
При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.

Вашият коментар

6 мнения за “Заповед за изпълнение на мерки за превенция на риска от разпространение на COVID-19”

 1. Благодаря за бързата и точна информация. Материалите, които подготвяте също са много полезни.
  Относно дезинфекцията. „Калинката“ която е писала точката в заповедта на министър, явно не е чела описание на дезинфектант. Нито един производител не пише честота на дезинфекция. Ако го направи означава да се гръмне в главата.
  Обикновено пише срещу какви патогени действа най-ефективно и химически активния агент в дезинфектанта.
  Фирмите които извършват дезинфекция и имат удостоверение издадено от Националният център по заразни и паразитни болести, определят количеството дезинфектант което влагат при дезинфекция на един кубичен метър, в зависимост от натоварването на помещението (колко човека пребивават в него и за какъв период от време). От тук, какво количество патогени може да се очакват в помещението (приблизително) и на тази база определят количеството дезинфектанта който може да ги унищожи. Да не говорим, че действието на дезинфектанта зависи от температурата и колко време ще действа в затворено помещение.
  Бъдете живи и здрави!
  Руси Гочев

  • Здравейте, господин Гочев,
   Напълно сте прав и благодаря за пояснението. В бързината сутринта да подготвим примерните документи не сме задълбавали много в адекватността на изискванията, а се опитахме да сме максимално близо до тях, защото от опита ни сме установили, че при бърза проверка от контролиращи се търсят ключови думи или изречения във фирмените документи, които да отговарят на съответното изискване.