Оценка на риска за нов биологичен агент SARS-COV-2, причиняващ заболяването COVID-19

Настоящата оценка на риска идентифицира опасности и определя мерки, свързани с нов биологичен агент, причиняващ заболяване COVID-19 и се извършва на основание чл. 11, ал. 1, т. 1 от Наредба №5/1999 г. за реда, начина и периодичността на извършване на оценка на риска.

В съобщение към работодателите Главна инспекция по труда (ГИТ) напомни, че при поява на нововъзникнал риск работодателите имат задължение да допълнят оценката на риска по работните места с оценяване на нововъзникналия риск. В случая това касае разпространението на коронавируса (2019-nCoV).

Съгласно указанията на ГИТ в оценката на риска и определянето на мерките следва да участва лекарят от Службата по трудова медицина, с която предприятието има договор.

В настоящата примерна оценка въз основа на оценката на риска на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Заповед РД-07-1-124 от 13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването сме определили като цяло рискът от заразяване като висок, като сме разделили мерките в три групи:

 • Общи мерки
 • Специфични мерки, свързани с конкретни дейности, при които е възможно да има близък контакт
 • План за действие в случай, че на работното място е имало човек, за който се подозира или е потвърден за COVID 19.

Пълният файл с въведението, класификацията и мерките можете да изтеглите в края на статията. Тук публикуваме частта "Анализ на риска".


 

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.
При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.

Вашият коментар

12 мнения за “Оценка на риска за нов биологичен агент SARS-COV-2, причиняващ заболяването COVID-19”

 1. Екипът ни изказва благодарност за бързата и точна информация ,предоставена от Вас,съдействието Ви е високо ценено от нас ,затова Ви се доверяваме всеки път!Бъдете здрави!Благодаря за професионализма!
  Екипът на СТМ“ГРАНД ПРОТЕКТ“ЕООД – гр.Варна

  Отговор
 2. Както винаги – навременна и точна информация! Перфектни сте! Бъдете здрави и се пазете!!!

  Отговор
 3. благодарност за перфектната работа и организация.Бъдете здрави!

  Отговор
 4. Браво на Вас и екипа Ви!!! Много точна, актуална и навременна информация! Страхотни сте!!! Желая ви от сърце много здраве и успехи!!!

  Отговор
 5. много благодаря за подкрепата , своевременните материали и коментария към тях.

  Отговор
 6. Страхотна работа сте свършили – много благодарим за подкрепата и своевременната намеса!

  Отговор
 7. Относно обща мярка 1, според нас, трябва да се има предвид, че тя е не съвсем законна. Би трябвало да се уточни, че само при изрично съгласие на работниците може да се приложи. Информация относно заболяванията на работещия, работодателя няма как и от кого да изисква.

  Отговор
  • Абсолютно съм съгласна. Не сме имали предвид да се изисква от някого тази информация. Това може да бъде направено на доброволен принцип по подобие на идентифицирането на лицата със специфичен риск при оценката на риска при експозиция на електромагнитни полета.

   За да бъда честна и ако подхождаме точно по правилата за оценяване на риска, то обща мярка 1 реално би трябвало да е стъпка от оценката, а не мярка.

   Отговор