Оценка на риска за нов биологичен агент SARS-COV-2, причиняващ заболяването COVID-19

Настоящата оценка на риска идентифицира опасности и определя мерки, свързани с нов биологичен агент, причиняващ заболяване COVID-19 и се извършва на основание чл. 11, ал. 1, т. 1 от Наредба №5/1999 г. за реда, начина и периодичността на извършване на оценка на риска.

В съобщение към работодателите Главна инспекция по труда (ГИТ) напомни, че при поява на нововъзникнал риск работодателите имат задължение да допълнят оценката на риска по работните места с оценяване на нововъзникналия риск. В случая това касае разпространението на коронавируса (2019-nCoV).

Съгласно указанията на ГИТ в оценката на риска и определянето на мерките следва да участва лекарят от Службата по трудова медицина, с която предприятието има договор.

В настоящата примерна оценка въз основа на оценката на риска на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Заповед РД-07-1-124 от 13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването сме определили като цяло рискът от заразяване като висок, като сме разделили мерките в три групи:

 • Общи мерки
 • Специфични мерки, свързани с конкретни дейности, при които е възможно да има близък контакт
 • План за действие в случай, че на работното място е имало човек, за който се подозира или е потвърден за COVID 19.

Пълният файл с въведението, класификацията и мерките можете да изтеглите в края на статията. Тук публикуваме частта "Анализ на риска".


Пълната статия е достъпна само за абонати на ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА. Абонирай се и получи достъп.

Стани част от стотиците абонати

Получи бърз достъп до експертна информация и документи, които можеш да приложиш веднага! Бъди винаги в час с актуалните нормативни изисквания!

НАЙ-ЧЕСТО ПОРЪЧВАН АБОНАМЕНТ:

Пълен достъп до всички ресурси за 12 месеца

 • Нормативна база
 • Процедури по организация на дейностите по ЗБУТ и образци на фирмени документи (споделен от нас опит).
 • Ръководства с добри практики.
 • Презентационни и обучителни материали.
 • Достъп до специален раздел за опасни химични вещества и смеси.
 • Единствена по рода си услуга - анализ на промени в нормативните изисквания и уведомяване за необходимите стъпки по прилагането им!

СТАНИ АБОНАТ

или

ВИЖ И ДРУГИТЕ НИ АБОНАМЕНТНИ ПЛАНОВЕ

Вашият коментар

12 мнения за “Оценка на риска за нов биологичен агент SARS-COV-2, причиняващ заболяването COVID-19”

 1. Екипът ни изказва благодарност за бързата и точна информация ,предоставена от Вас,съдействието Ви е високо ценено от нас ,затова Ви се доверяваме всеки път!Бъдете здрави!Благодаря за професионализма!
  Екипът на СТМ“ГРАНД ПРОТЕКТ“ЕООД – гр.Варна

 2. Браво на Вас и екипа Ви!!! Много точна, актуална и навременна информация! Страхотни сте!!! Желая ви от сърце много здраве и успехи!!!

 3. Относно обща мярка 1, според нас, трябва да се има предвид, че тя е не съвсем законна. Би трябвало да се уточни, че само при изрично съгласие на работниците може да се приложи. Информация относно заболяванията на работещия, работодателя няма как и от кого да изисква.

  • Абсолютно съм съгласна. Не сме имали предвид да се изисква от някого тази информация. Това може да бъде направено на доброволен принцип по подобие на идентифицирането на лицата със специфичен риск при оценката на риска при експозиция на електромагнитни полета.

   За да бъда честна и ако подхождаме точно по правилата за оценяване на риска, то обща мярка 1 реално би трябвало да е стъпка от оценката, а не мярка.