Протокол от обсъждане в КУТ/ГУТ на изпълнението на мерките за COVID-19

Съгласно Заповед № РД 01-219/02.04.2020 год. на Министъра на труда и социалната политика, до отмяната на извънредното положение работодателите са задължени да прилагат мерки за превенция на риска от разпространение на COVID-19 в съответствие с вида и характера на дейността им. В заповедта е описан и минимума от мерките, за които контролът е възложен на Главна инспекция по труда.

Заповед № РД 01-219/02.04.2020 г. изисква изпълнението на мерките да се обсъдят в Комитетите/Групите по условия на труд в предприятията, а в предприятията с по-малко от 5 работещи – с всички работници и служители.

Това е примерен протокол за проведено обсъждане на изпълнението на мерките в КУТ/ГУТ/ с всички работещи, в който са предвидени два варианта на дистанционно обсъждане (т.е. без реално събиране на живо).

За примерна фирмена заповед за изпълнение на мерките за превенция на риска в съответствие със заповедта на министъра вижте тук.

 

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.

При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.

Вашият коментар

5 мнения за “Протокол от обсъждане в КУТ/ГУТ на изпълнението на мерките за COVID-19”

  • Здравейте,
   Разбира се, че е приложима и опцията за нормално присъствено заседание на Комитета по условия на труд. В примера сме опитали да дадем варианти за случаите, когато членовете на КУТ са в режим на работа от вкъщи.

 1. Здравейте, искам да попитам следното:
  1. При положение, че всички мерки, включени в Заповед № РД 01-219/02.04.2020 г. на Министъра на труда и социалната политика са включени в допълнението на оценката на риска със съответните отговорни лица и срокове, необходимо ли е работодателят сега да издава изрична Заповед? Или идеята е да издаде Заповед за това кой контролира изпълнението на мерките.
  2. При положение, че в КУТ е обсъдено вече допълнението на оценката на риска, необходимо ли е отново да има обсъждане на изпълнението на мерките?

  • Здравейте,
   Ние препоръчваме издаване на нова заповед на основание заповедта на МТСП. От една страна, за по-лесно отчитане при проверка от ИТ (не можем да гарантираме, че всеки контролиращ ще въприеме факта, че всичко описано в заповедта вече е направено предварително и затова нямате никаква реакция на нея), а от друга – проследяване на изпълнението на мерките и контрол.

   Акцентът е да има някаква реакция от работодателя по логиката: имаме ново нормативно изискване, следователно трябва да докажем, че сме проверили дали съответстваме на него.

   Във фирми с въведена СУЗБР по OHSAS 18001/ISO 45001 е описан начина как се случва това и може да се ползва описания в системата начин.

   По отношение на КУТ, обаче, изискването е да се обсъди изпълнението на мерките, а не планирането и въвеждането им. Поради тази причина е задължително да го направите.