От Министерство на здравеопазването съобщиха, че извънредната епидемична обстановка няма да бъде удължавана, с което отпадат всички противоепидемични мерки.

Не трябва да забравяме, обаче, че остават мерките, свързани с влизане в България, независимо от коя държава се влиза.

Какво означава това

Вече няма задължение за извършване на инструктажи, свързани с епидемичната обстановка и прилагане на хоум офис, както и всички останали мерки.

Това не означава, че сте длъжни да върнете веднага хората по офисите, решението е на работодателя как ще постъпи от тук нататък.

Трябва да отбележим, че със Заповед РД-01-152/30.03.2022 г. (виж по-долу) се отменят цветовите зони при влизане в България като мерките се прилагат, независимо от коя държава се влиза и трябва да се има предвид при командировани в чужбина работещи.

Напомняме

 • Ако имате недокументирани периодични или извънредни инструктажи (за Ковид) на работещи, които са били в хоум офис - да ги документирате при връщането им.
 • Трябва да се направи извънреден инструктаж за работещите поради промяна на работното място - от вкъщи във фирмения офис.

Препоръчваме, дори да е имало редуване, например 2 дни вкъщи, 3 дни в офиса, ако сега връщането във фирмения офис е за постоянно, то също да бъде направен един "финален" извънреден инструктаж за това връщане.

Важно

Обръщаме внимание, че не всичко е приключило.

Има внесени промени в Закона за здравето, съгласно които дори и без извънредна епидемична обстановка, със заповед могат да бъдат въвеждани нови мерки на национално ниво от здравния министър и на регионално – от директорите на РЗИ.

С други думи, няма нужда от изрично обявяване на извънредна епидемична обстановка, за да има нови изисквания към работодателите. Ние своевременно ще ви уведомим, ако има такива.

Влизането в България

Считано от 1 април отпадат цветовите зони, съгласно които досега се определяше редът за влизане в България.

Има нова Заповед РД-01-152/30.03.2022 г. , съгласно която:

От 01.04.2022 г. до 15.05.2022 г. всички лица, независимо от държавата, от която пристигат, се допускат на територията на страната при представяне на един от следните документи:

 • валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация,
 • за преболедуване или
 • за проведено изследване или
 • на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

Лицата, които не представят поне един от посочените документи, се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна карантина.

Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

В случай на отрицателен резултат, карантината на лицето се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Вашият коментар

4 мнения за “COVID-19: Без извънредна обстановка, но с мерки за влизане в България”

 1. Здравейте инж. Илиева,
  Може ли малко разяснение относно използване на маските. Дали е необходима заповед на работното място? В крайна сметка ще ги носим ли и къде?
  Благодаря предварително!

 2. Здравейте инж. Илиева,
  Благодаря за поредната навременна полезна информация, свързана с промени в мерките, свързани с КОВИД 19 инфекцията.

  Останете здрава!

  Успешен последен ден на март!