Постер: Скала на Бофорт – безопасна работа по време на вятър

  • През 2022 година силен вятър причини смъртта на двама строителни работници в Полша, когато събори 20-метров кран.
  • През 2016-а година работник пострада тежко, след като падна от скеле заради силен вятър в София.
  • През 2015-а година работник пострада при демонтаж на билборд - след развиване на гайките на фундамента, в резултат на силен вятър шпилките се откъснали и съоръжението пада, като удря намиращият се наблизо работник. Той получава закрита фрактура в областта на таза и разкъсно-контузни рани в областта на лява подбедрица.

Средногодишният брой на дни със силен вятър за непланинската част на България е между 5 и 20 дни. Между 20 и 30 дни със силен вятър се наблюдават на отделни места по Черноморието. С увеличаване на надморската височина расте и броят на дните със силен вятър.

В нормативната база има редица изисквания, свързани с прекратяване на някои дейности при силен вятър.

Например, в чл. 50. (1) от Наредба 2/2004 г. се казва следното:

Извършването на СМР на открито се преустановява при неблагоприятни климатични условия (гръмотевична буря, обилен снеговалеж, силен дъжд и/или вятър, гъста мъгла, през тъмната част на денонощието или при прекъсване на изкуственото осветление и др.).

В метеорологията и климатологията като силни ветрове се приемат тези, чиято скорост е над 14 m/s - ниво 7 по скалата на Бофорт.

Скалата на Бофорт, наричана още Скала на силата на ветровете на Бофорт е свързана със състоянието на морето, по отношение на височината на неговите вълни и силата на вятъра. Името й произлиза от изобретателя - сър Франсис Бофорт. Той e ирландски морски офицер и хидрограф.

Създава скалата през 1805-а година за целите на плавателните средства като категоризира движението на въздушните маси в 12 степени (бала) – от безобиден ветрец до унищожителна стихия. През 1906 г. метеорологът Джордж Симпсън, добавя описания за ефекти на вятъра върху сушата.

От този постер вашите колеги ще научат как да разпознават опасния вятър в зависимост от неговите проявления и какви са основните изисквания за безопасност, свързани със силния вятър.

Можете да го разпечатате във формат А3 или А4.

Постер скала на Бофорт

За да видиш пълния текст, трябва да влезеш или да се абонираш.

При нас ще намериш:
Над 130 образци на фирмени документи
Над 500 инструкции за безопасна работа
Над 80 процедури и ръководства за прилагане на нормативни изисквания
Обяснение на промени в нормативните изисквания, съвети и указания до 3 дни от обнародване
Искаш да се учиш? Всеки годишен абонат получава три безплатни обучения по ЗБУТ с издаване на удостоверение.
Присъедини се към над 700 колеги, които си помагат и спестяват време с нашите ресурси.

Вашият коментар