Заповед за определяне на работниците и служителите, които имат право на допълнителен платен годишен отпуск

Нормативно основание: чл. 4, ал. 4 на Наредба за определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск

Чл. 4. Работниците и служителите, които имат право на допълнителния платен годишен отпуск по наредбата, се определят с писмена заповед на работодателя след предварителни консултации с представителите на синдикалните организации и с представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 от Кодекса на труда, със службата по трудова медицина и с комитета/групата по условия на труд и в съответствие с оценката на риска.

За да видите съдържанието на страницата, трябва да имате активен абонамент с ниво 2 на достъп.

Влезте в системата или

Направете своя абонамент

Вашият коментар

2 мнения за “Заповед за определяне на работниците и служителите, които имат право на допълнителен платен годишен отпуск”

 1. Здравейте, съгласно чл. 3 от Наредбата на ДПГО имат право всички с пълна загуба на слух, но те са с над 50 % трудозагуба и имат право на ДПГОтпуск и по чл. 319 КТ. Трябва ли да сумирам отпуската от двете основания или получават допълнителен платен годишен отпуск, само на едно от основанията ?

  • Здравейте,
   Накратко – сумира се.
   Отпускът по чл. 319 от КТ, на който имат право работници и служители с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто, по съществото си е основен платен годишен отпуск от 26 дни.
   Към него се добавят и 5-те дни (ако лицата са изложени през цялата календарна година) допълнителен отпуск за специфични условия на труд.