Инструкция за безопасно управление на автобус

I. Условия за използване на работното оборудване.

Преди да се качите в превозното средство:
1. Проверете въздуха в гумите, включително и резервната гума. Въздухът под налягане не трябва да е малко или повече.
2. Уверете се, че настройките на фаровете за къси и дълги светлини са правилни. Фар, който не е настроен, намалява видимостта и оказва влияние върху зрителното поле на отсрещните водачи. С повреден фар никога не излизайте нощем на път. Сменете повредените крушки с подходящи оригинални.
3. Проверявайте често стоп крушките, крушките за паркиране както и крушките на регистрационния номер и се уверете в тяхната изправност. Никога не шофирайте с несветещи, дефектни, мръсни или покрити с кал стопове, крушки за паркиране и крушки за регистрационен номер.
4. Винаги дръжте предните и странични прозорци чисти. Мръсните стъкла, особено нощем, хем това възпрепятства виждането, хем отразявайки светлините на фаровете в стъклата на насрещните автомобили, причинява умора в очите. Когато се почиства странично загряващото се огледало на шофьора, не трябва да се използват химически течности и твърди материали.

Когато се качите в превозното средство:
1. Нагласете седалката до мястото, така, че механизмите за управление на дистанционното да са най-лесно достъпни за Вас.
2. Винаги се уверявайте, че огледалата за обратно виждане са чисти, здрави и регулирани. Проверявайте настройките на огледалото си винаги, когато се качите в превозното си средство.
3. Освободете от скорост, направете предварително загряване и стартирайте двигателя.
4. Когато е на скорост или на празна предавка, не стартирайте двигателя с пълна газ.

II. Предвидими ненормални ситуации.

1. Не оставяйте двигателя да работи на празен ход повече, отколкото е необходимо. В противен случай, температурата на горивната камера ще спадне и горивото няма да изгаря напълно, поради което при инжектора, клапана, буталото и в сегментните зони може да възникне неизправност, заради натрупване на въглерод /карбон/.
2. Не зареждайте резервоара до гърлото му - ще прелее. Уверете се, че капачката на резервоара за гориво е плътно затворена. Прекалено препълненият резервоар за гориво и недобре затвореният капак на резервоара, ще доведат до загуба на гориво при обръщане и по-важното е, че може да представлява риск за други превозни средства по магистралите.
3. Не позволявайте скоростта на двигателя да се покачва неестествено при шофиране надолу с компресия на двигателя. В противен случай, прекомерната центробежна сила може да повреди мотора.
4. Следете индикаторите на панела и предупредителните светлини по време на шофиране. При предупреждение или неестествено състояние, спрете превозното средство, извършете или сигнализирайте определеното от работодателя лице.
5. Автобусът е оборудван с автоматична противопожарната система за двигателя. При проблем в системата или ако пожарът не се засече, има авариен бутон, чрез който шофьорът може да активира противопожарната система ръчно.

6. Мерки при надвишаване на допустимите температури на маслото:
- Да се изключи интардерът.
- Да се шофира на ниска скорост (1, 2 или 3), без да се увеличават оборотите на двигателя.
Ако при тези условия на работа температурата на маслото не пада:
- Спрете превозното средство.
- От контролните копчета за скоростта изберете (N).
Пуснете двигателя на високи обороти за няколко минути.
Ако и след тези действия температурата на маслото не пада - нивото на маслото в скоростната кутия е ниско или oхладителната система е повредена. Необходимо е да се обърнете към оторизиран сервиз.

III. Изисквания за безопасност и здраве при работа.

1. Регулирайте седалката преди да потеглите с превозното средство. В никакъв случай не регулирайте седалката в движение. Регулирането на седалката по време на движение може да доведе до човешки жертви и материални щети, в следствие на загуба на контрол над пътя от страна на шофьора.

В движение
1. Използвайте автомобила внимателно, спазвайки правилата за движение и внимавайки за условията на пътя. Избягвайте внезапно спиране при мокри пътища и хлъзгави повърхности, намалете скоростта.
2. Не позволявайте оборотът на двигателя да се покачва при шофиране надолу с компресия на двигателя. В противен случай, прекомерната центробежна сила може да повреди мотора.
3. За безопасно шофиране, при дълги спускания надолу не превключвайте на свободна скорост и удължете живота на скоростната кутия.
4. По време на шофиране не използвайте мобилен телефон без устройство "свободни ръце".

Спиране
1. Не трябва да забравяте, че ефективността на спирачките ще се понижи в следствие на силата на триене между пътя и гумите при дъждовно време и намокрянето на спирачните накладки, докато паралелно с това спирачният път на превозното средство ще се удължи.
2. Не използвайте ръчната спирачка по време на движение, освен при спешни случаи.
3. Преди да напуснете превозното средство дръпнете ръчната спирачка и се уверете, че то няма да тръгне само.
4. Ако се налага да паркирате на склон, дръпнете ръчната спирачка и сложете клинове на колелата.

Използване на превозното средство при слизане от рампа и при изход
1. За да се поеме максималната мощност и тяга от двигателя при слизането от рампи (особено при дъждовно време и хлъзгав път), съществува ограничената функция в скоростната кутия. Изберете подходяща скорост, съобразявайки се с наклона на пътя и състоянието на платното.
2. При слизане от рампа, за да запазите под контрол скоростта на превозното средство и компресията на двигателя, както и за да осигурите безопасно движение, изберете подходяща ограничена скоростна позиция.
3. При потегляне от прекалено стръмен път след спиране, веднага след като дръпнете крака си от спирачката, натиснете педала на газта и увеличете оборотите на двигателя.

Безопасност на пътниците

1. Броят на пътниците не трябва да надвишава капацитета, посочен в техническите спецификации на превозното средство.
2. Слизането и качването на пътниците не трябва да става без превозното средство да е спряло напълно.
3. Трябва да има достатъчно разстояние между пътниците и превозното средство, за да не се създава риск за пътниците /Отваряне на пневматичната врата.
4. Когато превозното средство е в движение, вратите за слизане и качване трябва да са затворени.
5. Когато превозното средство е в движение, трябва да се внимава, с това, пътниците да не се подават от прозорците.
6. Ако на превозното средство не е монтирана решетка на покрива, не поставяйте товар върху него.
7. Спазвайте определена скорост при движение, дистанция при шофиране, както и другите правила за безопасност на живота и имуществото.
6. Забранено е качването/слизането на пътници без спиране.

Внимание: Не трябва да се забравя, че когато превозното средство бъде натоварено с повече пътници, това ще доведе до удължаване на спирачния път.

IV. Извлечени от опит заключения при използването на работното оборудване.

НИКОГА не увеличавайте оборотите на двигателя, като натискате педала на газта, докато избирате която и да е скорост.

Вашият коментар