Комплекс разтягащи упражнения – грижа за гърба

Когато извършваме обучения за ръчна работа с тежести или ЗБУТ и ергономия в офиси винаги завършваме с това, че ние сами за себе си можем да направим много. В зависимост от времето правим заедно някои от упражненията или само ги показваме. Често колегите ни молят да изпратим комплексите за да могат да ги прилагат или разпространяват. Затова и решихме да подготвим това ръководство.

УВОД

Мускулите са създадени да се движат. Тяхното движение е да се свиват и разпускат. Колкото, обаче, по-дълго седим или стоим без особени движения, толкова мускулите започват да се свиват, но след това не се разпускат напълно. Постепенно някои от мускулните влакна остават в свито положение.

Това води до намаляване на обема на движение на мускулите и намалява тяхната еластичност. Появяват се болките във врата, раменния пояс, кръста, дупето, коленете и глезените. Намалява и подвижността на ставите.

Можем ли да върнем еластичността и подвижността на мускулите си?

Да, можем. Начинът е лесен и е свързан с разтягане на мускулите. Достатъчно е да ги разтегнем и задържаме в разтегнато положение.

Подбрали сме няколко разтягащи упражнения и сме ги изпитали (и продължаваме да ги изпитваме), които могат да се правят по време на работа и в къщи. Достатъчно е да се отделят по 30 минути общо на ден и мускулите отново ще станат млади.

Само да ви предупредим - няма да стане веднага. Трябва да се въоръжите с търпение и постоянство и да правите тези упражнения всеки ден. Разделили сме упражненията в три части:

  • Първата част - поне един път на работа всеки ден.
  • Първата и втората част заедно - поне един път на ден, вкъщи, преди лягане и отново всеки ден.
  • Третата част- всяка сутрин преди ставане от леглото.
Текстът е достъпен само за абонати на ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА

Стани част от стотиците абонати

Получи бърз достъп до експертна информация и документи, които можеш да приложиш веднага! Бъди винаги в час с актуалните нормативни изисквания!

Пълен достъп до всички ресурси

  • Нормативна база
  • Процедури по организация на дейностите по ЗБУТ и образци на фирмени документи (споделен от нас опит).
  • Ръководства с добри практики.
  • Презентационни и обучителни материали.
  • Достъп до специален раздел за опасни химични вещества и смеси.
  • Единствена по рода си услуга - анализ на промени в нормативните изисквания и уведомяване за необходимите стъпки по прилагането им!

ИСКАМ АБОНАМЕНТ