Ръководство за безопасна употреба и поддръжка на дървени палети

Палетите са тежки, така че когато възникнат инциденти, вероятността от по-сериозни последствия е повишена. Съгласно данни на Health and Safety Executive падащите палети са причинили редица фатални инциденти, но рисковете, произтичащи от падащи палети, често не се оценяват напълно. Повечето злополуки могат да бъдат предотвратени чрез разработване и спазване на безопасни работни практики.

Палетите се явяват част от оборудването, което се използва за складиране и при товарно-разтоварни работи и при използването им е необходимо да се спазват нормативните изисквания, които казват, че е забранено използването на неизправни палети (Наредба № 12 от 30.12.2005 г. за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при извършване на товарно-разтоварни работи, Приложение № 6 към чл. 12, т. 6, Общи изисквания, т. 2).

За да осигурим изпълнението на това изискване е необходимо както да извършваме регулярни проверки и инспекции на използваните палети, така и да въведем правила и обучим работещите за начините, по които трябва да се работи с палетите, така че да се намали вероятността от повреда и инциденти.

На първо място, нашата оценка на риска трябва да обхваща опасностите и рисковете от използването и подреждането на палети на работното място. Тя трябва да включва не само рисковете за служителите, но и всички други застрашени, например посетители или контрактори, които могат да имат достъп до работните места.

СЪДЪРЖАНИЕ

 1. Какво е официалното определение за палет?
 2. С какво обикновено са свързани инцидентите?
 3. Правилен подбор на палети.
 4. Проверки за повреди. Примери.
 5. Безопасна работа с палети.
 6. Транспортиране на палети с кари.
 7. Безопасно складиране на празни палети.
 8. Безопасна ръчна работа с палети (повдигане, преместване, сваляне).
 9. Допълнителни материали.
Текстът е достъпен само за абонати на ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА

Стани част от стотиците абонати

Получи бърз достъп до експертна информация и документи, които можеш да приложиш веднага! Бъди винаги в час с актуалните нормативни изисквания!

Пълен достъп до всички ресурси

 • Нормативна база
 • Процедури по организация на дейностите по ЗБУТ и образци на фирмени документи (споделен от нас опит).
 • Ръководства с добри практики.
 • Презентационни и обучителни материали.
 • Достъп до специален раздел за опасни химични вещества и смеси.
 • Единствена по рода си услуга - анализ на промени в нормативните изисквания и уведомяване за необходимите стъпки по прилагането им!

ИСКАМ АБОНАМЕНТ

2 мнения за “Ръководство за безопасна употреба и поддръжка на дървени палети”

 1. Здравей Деяна,

  Благодаря за поредния полезен материал.
  Аз веднага ще го използвам за подобряване на процеса на осигуряване на безопасна употреба на палета.

  Успешен ден

  • Радвам се, че ще е полезен.
   Всъщност ще използвам момента да призова колегите да пишат тук или и на имейл за какво биха искали да подготвим подобен материал.

Вашият коментар